QUÈ ÉS EL PLA TAC?

El PLA TAC de centre (Pla de Tecnologies per a l'Aprenentatge i Coneixement) és on fa un recull de les característiques actuals del centre en relació a les TAC. Es troben definits els propòsits i es creen les actuacions que es duran a terme pel que fa als aspectes organitzatius, didàcticopedagògics i curriculars.

Sabent això, em vaig voler informar pel pla TAC del meu centre de pràctiques, però per temes organitzatius no el tenien elaborat. Vist això, considero que com totes les escoles tenen el PEC, també haurien de tenir el pla TAC, ja que, aquest estipula els objectius per on hauria d'anar cada centre i planteja un pla de diagnosi, perquè permeti poder gestionar i progressar l'ensenyament i l'aprenentatge de les noves tecnologies, i així, ser conscients dels punts forts i punts febles per poder actuar de la forma més correcta. D'aquesta manera, sense un pla TAC, quin pot ser l'assoliment de la competència digital per parts de l'alumnat?

A la societat d'Internet, el més complicat no és navegar, sinó saber on anar, on buscar el que es vol trobar i què fer amb el que es troba. I això requereix educació. Manuel Castells

Així doncs, tenint en compte el que comenta Castells, és una de les raons fonamentals per tenir aquest pla a l'escola, perquè els nens assoleixin aquesta competència, però una competència digital. Sense un plantejament previ, el que facin els alumnes envers aquest tema no estarà ben definit i serà incoherent, perquè no hi ha una planificació prèvia, ni unes estratègies sobre l'ús de les tecnologies digitals en el procés d'ensenyament i aprenentatge. En definitiva, ens estaríem equivocant si creguéssim que pel sol fet d'incorporar tecnologies a l'escola es produeix innovació i canvi metodològic.

És per això que, els mestres hem de tenir clar que tot el que es posi a la pràctica a l'escola tingui sentit, amb una planificació i amb uns propòsits previs. Des del meu punt de vista com a mestra, tota escola hauria de comptar amb aquest pla per tal de promoure l'assoliment de la competència digital per part de tots els nens i nens, a més d'afavorir l'assoliment de la competència digital docent per part de tots els mestres. Si el centre compte amb aquest pla els mestres sabran quins objectius concrets i quines actuacions hauran de dur a terme per progressar de forma coherent en la implementació de les TAC al centre educatiu. En altres paraules, els ajudaria a centrar-se i focalitzar en QUÈ i COM ha d'aprendre l'alumnat i en quina mesura la tecnologia ajudarà a aquest propòsit.

Vols saber-ne més?

Comentarios

Entradas populares